v.v. Ariston '80

Historie

Het begin

Het begin voor v.v. Ariston ’80 was in 1972. Toen wilden een aantal studenten van de SSR-D (de voorloper van De Koornbeurs) een voetbalclub oprichten. Dat bleek op het sportcentrum van de TU Delft echter niet mogelijk en dus waren ze genoodzaakt zich aan te sluiten bij svv Taurus, een ondervereniging van studentenvereniging Virgiel. Taurus speelt haar wedstrijden op zondag, de nieuwe leden richtten de zaterdagafdeling op. 

De verschillende achtergrond en opvattingen over de samenleving van de Virgilianen en SSR-D-ers leidde uiteindelijk tot de oprichting van v.v. Ariston ’80. Eerst ontwikkelt zich de zaterdagafdeling zich tot een zelfstandige tak van Taurus, maar op een Algemene ledenvergadering op 6 juni 1980 wordt het besluit genomen om zelfstandig te worden.

Identiteit

Na de afsplitsing werd besloten om de naam aan te nemen die alle andere onderverenigingen van SSR-D hebben; Ariston. In Oudgrieks betekent het goed, sterk of de beste. Het is ook de naam van een held in de Griekse mythologie. Om onderscheid te maken van de andere onderverenigingen werd het jaartal van oprichting toegevoegd; v.v. Ariston ’80.

Na afsplitsing wilden veel leden zich nadrukkelijker onderscheiden van het geel-zwart van Taurus. Er werd een prijsvraag uitgeschreven voor de nieuwe clubkleuren. Ariston ’80 3 won, met de Barcelonakleuren als inzending. De 3e helft van de vereniging speelde zich in de beginjaren vaak af in De Klomp, dat jarenlang dienst deed als stamkroeg voor de voetballende studenten.

Logo's

De club heeft al een aantal logo’s versleten. Het begon bij de stier van Taurus. In de jaren ’80 maakte Jelmer Beetsma een nieuwe, een soort spermatozoïde. Vanaf de jaren ’90 waren er een aantal fanatieke IO-ers die hun creativiteit botvierden op ons logo. Job Baart de la Faille verbouwde het FC Barcelona-wapen. Denton Koenderink vond dat er een spetterende omhaal, zijn handelsmerk, op het logo moest. De laatste is van Klaas Jan Lei, het logo van het 5e lustrum en tevens het huidige logo.

Prestaties

Voor een club als v.v. Ariston ’80 bleek het in het begin niet altijd eenvoudig om een goede coach te krijgen. In de eerste periode werd de opstelling bepaald door de Technische Commissie, met daarin oer-Aristoni als Douwe van der Kooi, Pieter Bezemer en Aart de Geus. Een trainer was er altijd wél. Theo van Leeuwen zorgde de eerste 15 jaar voor het veldwerk.

Het eerste kampioenschap werd in het eerste seizoen behaald door het derde elftal van Ariston’80. Het eerste kampioenschap van het vlaggenschip laat even op zich wachten: “Burgertrainer” Nico Herbert leidt het eerste elftal in 1995, eindelijk, naar een eerste plek. Noemenswaardig is wel de topscorersbokaal van de Delftsche Courant, in 1984 gewonnen door Jimmy Tigges.

Na Herbert kwam Rick van Leeuwen de club onderhanden nemen. Hij wist in 1999 v.v. Ariston ’80 naar het kampioenschap te leiden. Met de beruchte boottocht (zie foto) als gevolg. Het jaar later werd er weer een stap teruggemaakt.

Damesvoetbal

In 1999 besloten een aantal zaalvoetbaldames hun grote passie, veldvoetbal, weer op te pakken. De dames besloten zich bij v.v. Ariston ’80 aan te sluiten (zie foto). De laatste dames van dit elftal zijn, na 14 jaar, in het seizoen 2011-2012 pas gestopt. Ariston’80 groeide in 2018, 2019 en 2020 met een damesteam tot het huidige totaal van vijf damesteams, waarvan twee selectie elftallen.

Huidig niveau

Ariston ’80 is in haar bestaan vaak dicht bij de 3e klasse geweest: in 2001 promoveert het naar de 4e klasse, om vervolgens in 2003 en 2005 in de nacompetitie te sneuvelen.

In het seizoen 2011-2012 was het dan eindelijk zover, zowel het 1e van de heren als van de dames wisten promotie af te dwingen naar de begeerde 3e klasse. De dames met een kampioenschap, de heren op z’n Duits in de nacompetitie waarbij een 0-1 nederlaag in de laatste wedstrijd voldoende was voor een groot feest! De seizoenen erna weten de beide elftallen zich  vaak te handhaven. Enkele misstappen werden echter direct rechtgezet in de aansluitende seizoenen. De dames selectie wist zich in 2018 zelfs te promoveren tot de 2e klasse. 

Op dit moment speelt Heren 1 mee in de sub-top van de 3e klasse. Dames 1 speelt vanaf het seizoen 2023-24, na promotie in het seizoen 22-23, weer in de 2e klasse